Posta Hizmetleri Programı

BÖLÜM TANITIMI
Ulaştırma sektörü, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de oldukça kritik bir yere sahip olan hizmet sektörlerinden birisidir. Günümüzde teknolojik gelişmelerin son hızla ilerlemesi, kıtalararası ve ülkelerarası sınırları neredeyse ortadan kaldırmıştır. Hava, kara, deniz, raylı sistemler gibi ulaştırma sistemleri teknolojinin ilerlemesiyle hem daha hızlı ve hem de daha düşük maliyetle her kesime hitap edebilir hale gelmiştir. Sadece yolcuların taşınması bağlamında değil aynı zamanda yüklerin aktarımı açısından da çok ciddi avantajlar ortaya çıkmıştır. Artık internete erişimi olan cihazlar aracılığıyla çoğu hizmet karşılanmaktadır. Özellikle temel ihtiyaçların giderilmesi noktasında kapıya kadar teslim sağlanmaktadır. Tüm bu hizmetler dâhilinde değerlendirildiğinde ulaştırma sektörünün önemi daha iyi anlaşılmaktadır.
Ardahan Üniversitesi Nihat Delibalta Göle Meslek Yüksekokulu Ulaştırma Hizmetleri bünyesinde yer alan Posta Hizmetleri Programı ise ulaştırma hizmetlerinde ayrı bir öneme sahip olan posta hizmetlerinin; kaliteli, sürekli, tüm kullanıcılar için karşılanabilir bir ücretle, etkin, rekabete dayalı esaslar çerçevesinde sunulmasını sağlayan ve ayrıca posta ve lojistik hizmetleri kapsamında, koli, mektup ve para gönderimine ilişkin uygulamayı iyi bilen, haberleşme ve lojistik hizmetleri alanında yeterli bilgi birikimi ve uygulama yeteneğine sahip nitelikli bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bu sayede gerek kaliteli, verimli, hızlı ve güvenli bir şekilde müşteri isteklerinin ve ihtiyaçlarının karşılanması gerekse müşteri memnuniyetinin sağlanması amacına hizmet edebilecek yeterlilikte çalışan temin edilebilecektir.
Programdan mezun olan öğrenci, PTT’de çalışabilme imkânına sahip olmakla birlikte kargo, kurye ve lojistik firmalarında da iş bulabilmektedir. Bunların yanı sıra, alınan eğitim sayesinde kanun ve yönetmelikler dâhilinde gerekli belgelerin temin edilmesi koşuluyla kurye ya da kargo firması kurabilmekte ve işletebilmektedir.
Kuruluş
Nihat Delibalta Göle Meslek Yüksekokulu 2011 yılında eğitim ve öğretim faaliyetlerine başlamıştır. Yüksekokul bünyesinde yer alan Posta Hizmetleri Programı 2020-2021 eğitim-öğretim yılında eğitime başlamıştır.
Kazanılan Derece
Mezun olmaya hak kazanan öğrenciye Posta Hizmetleri Programı ön lisans diploması verilmektedir. Öğrencinin eğitimi süresince kazandığı yeterlilikleri gösteren dersler diploma ekinde belirtilir.
Derecenin Düzeyi
Ön lisans Kabul ve Kayıt Koşulları Yüksek Öğretim Kurumunun ilgili mevzuatı doğrultusunda ÖSYM tarafından belirlenmektedir.
 
Yeterlilik Koşulları ve Kuraları
Aday öğrenci, Posta Hizmetleri Programına YKS sınavları ile kabul edilmektedir.
Program Profili
Ulaştırma Hizmetleri Bölümü Posta Hizmetleri Programının temel amacı, ulaştırma sektöründe vasıflı eleman ihtiyacının giderilmesine yönelik yetenekli ve dinamik çalışanlar yetiştirebilmektir. Türkiye’nin jeopolitik konumu, ulaştırma hizmetlerine yönelik artan talep, teknolojik gelişmelerle elektronik ortamlar vasıtasıyla yapılan alışverişlerin artması gibi pek çok sebep itibariyle dağıtıcı olarak istihdam edilecek personele her geçen gün ihtiyaç artmaktadır. Programdan mezun olabilecek öğrenci, eğitim hayatları süresince sadece posta dağıtımına dair bilgilerle donatılmakla kalmayıp aynı zamanda kargo, kurye ve lojistik hizmetleri konularında da bilgi sahibi olmaktadır. Böylece mezun öğrenci, KPSS başarı puanına göre PTT’de dağıtıcı olarak görev yapabilmekte veya özel kargo, kurye ve lojistik firmalarında çalışabilmektedir. Ayrıca kanun ve yönetmelikler çerçevesinde kargo firması kurabilmekte ve/veya işletebilmektedir.
Mezunların İstihdam Profilleri
Posta Hizmetleri Programı: PTT Genel Müdürlüğü dağıtım hizmetlerinin kabul, ayırım, sevk ve dağıtım, tebligat, mektup postası gönderileri, APG ve kargo/kurye dağıtım/teslim hizmetlerini mevzuat hükümlerine uygun şekilde yerine getirmek; Parasal Posta Gişe (otomasyon), Posta gişe (otomasyon), Telgraf gişe (otomasyon) ve dağıtım hizmetlerinde çalıştırılmak üzere yetişmiş ve eğitilmiş iş gücünden yararlanmak suretiyle hizmetin kaliteli, verimli, hızlı, güvenli bir şekilde müşteri istek ve ihtiyaçlarının karşılanması ve memnuniyetinin sağlanması amacıyla açılmış, programdan mezun olanlara kamusal istihdam veya isterlerse özel sektör istihdam imkânı sağlanmıştır. Mezunlar, Devlet Personel Başkanlığı 840 kodlu Ulaştırma Hizmetleri Ön lisans Programından mezun olarak 3001 kodu ile (varsa özel şartlara dikkat ederek) personel alımı yapan tüm kamu kurum ve kuruluşlarında kadrolu olarak çalışabilirler.  
Üst Derece Programlarına Geçiş
Posta Hizmetleri önlisans programını başarıyla tamamlayan öğrenci, Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmek koşuluyla lisans öğrenimine geçiş yapabilmektedir. Bu kapsamda DGS ile geçiş yapılabilecek bölümler şunlardır:
  • Lojistik Yönetimi
  • Ulaştırma ve Lojistik
  • Uluslararası Lojistik
  • Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık
  • Uluslararası Ticaret ve Finansman
  • Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik
  • Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi
  • Açıköğretim Fakültesinin İlgili Bölümleri
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Sınav ölçme ve değerlendirme koşulları Ardahan Üniversitesi Önlisans - Lisans Eğitim - Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nde belirtilmiştir.
Mezuniyet Koşulları
Öğrenim süresi 4 yarıyıl olup, eğitim dili Türkçedir. Önlisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçmeli derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlamak ve genel ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması gerekmektedir.
Çalışma Şekli
Tam zamanlı
Bölüm Başkanı
Öğretim Görevlisi Burçak ŞAHİN
Adres ve İletişim Bilgileri
Fevzi Çakmak Mah. Çevre Yolu Sk. No:29 Göle / Ardahan 75700
Telefon : 0 478 211 7568
Faks : 0 478 211 75 52